bcManager Professional

Utilizarea sistemelor ERP in activitatile de productie

Functionalitatile dedicate producatorilor au jucat un rol important in istoria sistemelor software ERP. Initial, acest tip de aplicatii de planificare a resurselor au fost folosite exclusiv pentru gestionarea activitatii de productie fiind cunoscute ca si sisteme MRP (Material Resources Planning). Ulterior, sistemele MRP au fost imbunatatite prin cresterea capacitatilor de integrare cu alte sisteme software devenind ceea ce astazi este cunoscut ca si sistem ERP. Un sistem ERP modern ofera aceleasi functionalitati utile activitatii de productie, facilitand insa transferul de informatie si catre alte zone administrative ale companiei cum ar fi contabilitatea sau resursele umane.
 
Astazi sistemele ERP si-au extins aria de utilizare si sunt folosite de catre companii din diverse sectoare de activitate. Cu toate acestea, companiile de productie lanseaza in continuare provocari specifice producatorilor si integratorilor de programe ERP.
 
Una dintre cele mai importante aspecte ale activitatii de productie este ca fiecare companie are modul sau specific de lucru chiar si in cadrul aceleiasi piete. Din acest motiv implementarile de ERP din sectorul productiv presupun un nivel ridicat de adaptare a aplicatiilor prin configurari specifice ale fluxurilor de documente existente cat si prin personalizari. O caracteristica a producatorilor care determina strategii diferite de implementare si utilizare a solutiilor ERP este tipul de productie pe care il desfasoara: productie serie sau productie unicat. Daca in cazul productiei de serie retetarele si procesele tehnologice definite in cadrul programului de gestiune se modifica in masura in care gama de produse fabricate se modifica, in cazul productiei unicat lucrurile stau diferit. Solutia ERP trebuie sa ofere o flexibilitate extinsa si usurinta in utilizare pentru ca utilizatorii sa defineasca retete si procese tehnologice pentru fiecare comanda care se lanseaza in productie.
 
Aplicatia ERP utlizata in cadrul unei companii producatoare este mai eficienta daca este folosita pe intreg parcursul fluxurilor de productie, de la antecalculatie si ofertare si pana la livrarea produselor finite.  Antecalculatia se face in functie de retetarele si procesele tehnologice configurate in programul de productie si serveste unei ofertari cat mai corecte catre beneficiar. Odata acceptata oferta, comanda se lanseaza  in productie si poate fi ulterior urmarita pe tot parcursul procesului tehnologic. In functie de lansarile in productie existente la un moment dat, programul de productie poate facilita o planificare a comenzilor pe utilaje. Aceasta planificare este utila atat pentru estimarea termenelor de livrare, pentru alocarea materialelor, dar si pentru folosirea la parametri optimi a mijloacelor de productie.
 
Procesul de productie se finalizeaza prin realizarea postcalculatiei ca si insumarea a costurilor directe, indirecte si a costurilor cu manopera pentru fiecare comanda de productie. Compararea postcalculatiei cu antecalculatia poate fi facuta pe tot parcursul procesului tehnologic si releva eficienta intregului flux de productie si sta la baza deciziilor de management care afecteaza relatiile comerciale, dar si activitatea de productie.
 

Adauga comentariu

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Acest camp este confidential si nu va fi facut public.
2 + 1 =
Rezolvati aceasta problema simpla de matematica si introduceti rezultatul (ex: pentru 1+3, introduceti 4). Astfel, va asigurati ca mesajul dumneavoastra va ajunge in casuta postala a persoanei potrivite.

Comentarii

costuri

Cam care ar fi costul achizitionarii programului si costurile implementarii la toate nivelurile, resp marketing,contabilitate, sef sectie ,magazii(prod finit,materiale,mag subansamble sau repere)

Re: costuri

Costurile pentru implementarea solutiei software variaza in functie de mai multe criterii cum ar fi: numar de module, numar de statii de lucru si utilizatori, numar de locatii, dar si eventuale personalizari de care ati putea avea nevoie. Va rugam sa ne transmiteti datele dumneavoastra de contact la adresa bc@berg-computers.com si va vom contacta pentru a discuta si a analiza impreuna aceste detalii.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialise correctly.