bcManager Professional

Sistemul ERP si trasabilitatea

Trasabilitatea a fost definita ca si ,,aptitudinea de a regasi istoricul, utilizarea sau localizarea unei entitati prin intermediul identificarilor inregistrate”. In acest context prin entitate se poate intelege un produs, un proces, o activitate sau o persoana. Conceptul de trasabilitate este folosit cu succes de sistemele de management al calitatii pentru a identifica situatiile neconforme si cauzele acestora.

Implementarea unui sistem de trasabilitate poate fi pentru o companie o decizie impusa prin legislatie sau prin politica de management. Indiferent de situatie, sistemul de trasabilitate va fi cel mai eficient in cotextul existentei unui sistem ERP stabil care sa asiste utilizatorul pe parcursul desfasurarii proceselor interne. In practica, sistemul de trasabilitate functioneaza in doua sensuri: pentru a gasi cauzele si efectele unor  neconformitati.

Trasabilitatea in productie

Utilizarea trasabilitatii este oportuna in situatia in care la controlul tehnic al calitatii se identifica produse neconforme la finalul procesului de productie. Daca se constata ca defectul este cauzat de una din materiile prime folosite, lotul care a produs efectele nedorite poate fi identificat si scos, daca nu este tardiv, din procesul de productie. In situatia in care intreg lotul neconform a fost utilizat, atunci sistemul trasabilitatii permite identificarea loturilor de produse finite care au fost afectate. In acest fel se poate face retragerea de pe piata si notificarea clientilor.
 
Trasabilitatea in distributie

In cazul firmelor de distributie, sistemul trasabilitatii functioneaza in mod similar. Prin inregistrarea si stocarea informatiei referitoare la lot si asocierea perioadei de valabilitate, se va evita comercializarea produselor alimentare expirate.
 
Sistemul de trasabilitate este in asa fel conceput incat toate informatiile care alcatuiesc istoricul unui produs sunt stocate in inregistrari. Programul ERP este acela care permite inregistrarea documentelor de la terti si emiterea documentelor proprii. Materia prima este inregistrata in sistem printr-o nota de intrare/receptie, transferata dintr-o sectie de productie in alta prin bonuri de consum, iar produsul finit iese din evidenta cu o factura sau un aviz. Toate aceste documente contin informatia de lot, informatie care permite reconstituirea parcursului pe care produsul/marfa a avut-o in cadrul companiei. Fara a mai fi nevoie de cercetarea documentatiei disponibile la fiecare sectie in parte, este suficienta emiterea din solutia ERP unui raport relevant pentru a identifica istoricul unui produs.
 
In termeni de beneficii, implementarea unui sistem ERP care ofera trasabilitate proceselor companiei presupune un plus de transparenta pentru activitate si un nivel mai ridicat al satisfactiei clientului.

Adauga comentariu

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
Acest camp este confidential si nu va fi facut public.
5 + 0 =
Rezolvati aceasta problema simpla de matematica si introduceti rezultatul (ex: pentru 1+3, introduceti 4). Astfel, va asigurati ca mesajul dumneavoastra va ajunge in casuta postala a persoanei potrivite.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialise correctly.